Wortels

 

Daucus carota subsp. sativa

Lijkt op:

Bieten, pastinaak

Ook wel:

Penen

Een snelle introductie

Onze wortels zijn licht oranje van kleur en groeien van de lente tot in de herfst. Wortels zijn in principe kegelvormig en langwerpig, maar ze kunnen allerlei vertakkingen krijgen als ze moeten groeien in onze zware klei. We beginnen het seizoen met hele kleine wortels uit de kas (Parijse markt wortels) en tegen het einde van het seizoen eindigen we met de grotere soorten die je langer kunt bewaren. Het groen van de wortel kun je goed gebruiken om pesto's en salsa's van te maken. Rauwe wortels zijn knapperig, zoet en verfrissend maar ook geroosterd of gekookt zijn ze heerlijk.

Bewaren

Wortels bewaren langere tijd in de groentelade van de koelkast. Haal het loof wel van de wortels af en bewaar dat in een dichte container. Als je het loof aan de wortels laat zitten onttrekken ze het vocht aan de wortels waardoor die sneller verschrompelen.

Seizoen

Lente tot winter

Bereidingssuggesties

Wortelen met een dikkere schil (winterwortelen) kun je schillen, de kleinere wortels eet je maar beter met schil want anders blijft er weinig over. Als de blaadjes er nog aan zitten, gooi die dan niet weg, maar gebruik ze voor pesto's en salsa's. Wortels kun je in stukken snijden, fijnhakken, raspen of in dunne reepjes snijden(julienne). Je kunt ze rauw eten maar ook juist lang stoven of roosteren. Wortels worden met uien en selderij gebruikt als basis voor Italiaanse sauzen (soffrito). Geraspt gaan ze goed in de salade, maar ook in een dip en zelfs in cake!

Recepten

Klik op deze link voor een recept voor pesto van wortelgroen of maak chimichurri van de wortel toppen. Hier is ook een lekker recept van Milo dat ergens tussen een chimichurri en een salsa verde in zit.

Geroosterde worteltjes met harissa en granaatappel.

Worteltjes met boter en tijm van Jamie Oliver.

Gebruik wortels in deze verwarmende Minestronesoep.

Een tip van een van onze leden: “Wortels gebruik ik doorgaans in een stoofpotje of tajine. Voor de tajine gebruik ik ui, gember, knoflook, rode peper als basis. Laten fruiten en een eetlepel tomatenpuree (of harissa) erbij. Na paar min. doe je er groenten- of kippenbouillon bij en groenten naar keuze. Baharat, ras el hanout, komijn, koriander, paprikapoeder erbij naar smaak (bak de kruiden nog even mee voordat je de bouillon erbij doet). Laat zeker 45 op laag vuur pruttelen en 10 min voor het einde kun je er nog ingemaakte citroen en evt tomaatjes of groene olijven bij doen.”