Rode kool

 

Brassica oleracea var. Capitata f. Rubra

Lijkt op:

witte kool, spitskool

Een snelle introductie

Rode kool is een koolvariëteit die wordt gekenmerkt door zijn dieppaarse en donkerrode kleur. De opvallende bladeren zijn dicht opeengepakt in een vrij grote kop (nouja, dat hoop je, maar dat is bij ons niet altijd zo). Rode kool wordt heel vaak rauw gegeten, omdat het een ongelooflijke knapperige textuur heeft die perfect werkt voor salades (wel heel dun snijden!), maar het is ook een populaire groente om in te maken of te smoren. Rode kool kan soms worden verward met radicchio, maar radicchio-bladeren zijn bitter en veel zachter en minder knapperig dan rode kool

Bewaren

Goed te bewaren in de groentelade van de koelkast

Seizoen

Zomer tot winter

Bereidingssuggesties

Als je de rode kool rauw wilt gebruiken, begin dan met het wegsnijden van de hardere buitenste bladeren (gooi ze niet weg want ze zijn heerlijk als ze langzaam gestoofd worden!). Snijd wat je over houdt in vieren en hak of rasp de parten fijn. Meng voor een eenvoudige sla de geraspte kool met andere groenten zoals wortels en bieten en een dressing bestaande uit mayo, azijn, zout, peper en andere gewenste kruiden zoals karwijzaad of venkelzaad. Kool kan ook goed worden gestoofd met boter of olijfolie en wordt dan heerlijk zoet, dat is vooral voor de taaie buitenste bladeren een goede optie. Wij gooien er daarna vaak nog een handje rozijnen of walnoten door. Dit soort bereiding gaat goed samen met vlees, aardappelen of geroosterde groenten.

Om rode kool in te maken versnipper je de rode kool en voeg je deze toe aan een oplossing met gelijke delen azijn en water, suiker, zout en eventuele kruiden of specerijen. Na 2 tot 6 uur in een afgesloten pot is deze mooie paarse ‘pickle’ klaar en kan 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden! (probeer met falafel!)

Recepten

Twee tips van een van onze leden: gegrilde kool met citroen en ansjovis boter. Vooral goed als je kleine kooltjes hebt! Of een heerlijk kool stoofpotje met bonen.

Lo Mein (noodles met geroerbakte kool en bosui)

Kebab met makreel en kool (tweede recept op de lijst)

Meester de kunst van het roosteren van kool

Gegrilde kool met een pittige Thaise dressing

Kool en gekarameliseerde uien quiche (dir recept gebruikt magere melk maar wij zien daar geen reden toe :).

Maak zuurkool of kimchi en maak er daarna deze dumplings of pannenkoekjes mee.

Poolse aardappel, Kielbasa en kool soep (Kapusniak)

Okonomiyaki (Japanese kool pannenkoekjes)

Ottolenghi’s gestoofte kool met gember crème en chili olie (wie anders bedenkt zo'n zotte combinatie?!). Zie het tweede recept op de pagina.

 
KoolMilo Buur