Paksoi

 

Brassica rapa subsp. chinensis

Ook wel:

Bok choi, bok choy

Lijkt op:

Tatsoi, baby paksoi, Chinese kool

IMG_20200518_152149.jpg

Een korte introductie

Paksoi is een van de meest bekende Aziatische groenten en is inmiddels eenvoudig te vinden in de Nederlandse supermarkten. Paksoi groeit best goed op ons land en kan soms zelfs erg groot worden. In de herfst telen we ook een mooie mini variant van de paksoi die lichtgroene stengels heeft. Beide soorten kunnen op dezelfde manier bereid worden.

Bewaren

Paksoi blijft in de groentelade van je koelkast voor een paar dagen houdbaar.

Seizoen

voor en najaar

Bereidingssuggesties

Paksoi biedt een heerlijke textuur als toevoeging aan wokgerechten. Wij vinden het lekker om grotere stukken paksoi een minuutje of twee in een flink hete pan te bakken, voeg vervolgens wat klein gesneden knoflook en gember toe en bak het nog een paar minuten. Voeg op het eind wat sojasaus toe en haal het geheel van het vuur af. Op deze manier blijven de steeltjes knapperig en voegen ze een lekkere textuur toe aan je roerbak gerecht of noedelsoep.

Recepten

Maak Mapo tofu en serveer het met gestoomde of geroerbakte paksoi en witte rijst.

Uitgelegd: Groentes roerbakken

Een tip van een van onze leden: “Paksoi doe ik vaak in een noedelsoep, met miso als basis. Ik heb laatst de miso soep van Oof Verschuren gemaakt met kombu. Maak een bouillon (voor anderhalve liter 10 gram kombu en 20 gram bonito flakes) en doe daar vervolgens 6 eetlepels shiro miso bij. Voor noedelsoep kun je daar evt. nog wat kipbouillon bijvoegen. Hier ben je wel een paar uur mee bezig, voor een minder tijdrovende soep gebruik ik dit recept.”

Nog een tip die we binnen kregen: roerbakken met Koreaanse gochujang chili pasta