Sperziebonen (in alle kleuren)

 

Phaseolus vulgaris

Lijkt op:

Peultjes, snijbonen

Een snelle introductie

Op de tuinderij telen we groene sperziebonen maar ook paarse en gele variëteiten. Sommige van onze bonen zijn lang en dik (we noemen ze spekbonen) en andere zijn delicater. Ze kunnen door elkaar worden gebruikt in recepten, maar misschien moet je de kooktijden een beetje aanpassen voor de grotere bonen. We verbouwen zowel stambonen (die blijven laag) als stokbonen (klimmers). De planten van de stokboon zijn groot en groeien langs bamboe stokken zo’n twee meter de hoogte in. De bonen groeien snel en moeten om de dag geplukt worden, een klusje waar we op het hoogtepunt van de zomer vaak wel een paar uur mee bezig zijn!

Bewaren

Sperziebonen blijven een paar dagen goed als je ze in een papieren zak in de koelkast bewaart.

Seizoen

Zomer tot herfst

Bereidingssuggesties

Boontjes passen goed bij intensere smaken zoals citroen, boter, knoflook of spek. Ze moeten worden gekookt want rauw zijn ze niet gezond.

Snij alleen de houterige steeltjes van de sperzieboon af voor je ze gaat bereiden, de puntige uiteinden kun je laten zitten. Daarna kunnen ze worden gesneden of heel worden gelaten en op verschillende manieren worden bereid, zoals blancheren, koken, bakken of braden. Wij gebruiken ze ook vaak in stir-fries en Thaise curries.

Recepten

Eén van onze favorieten in de zomer: In de Italiaanse 'Pasta al pesto Genovese' worden gekookte sperziebonen met aardappels en pesto tot een heerlijke pasta saus gemaakt (lange lap tekst, het recept vind je beneden).

Indonesische sperziebonen met kokos crème.

Sperziebonen en/of peultjes met hazelnoten en sinaasappel.

Soupe au pistou (Franse soep met pesto).

Voeg sperziebonen toe aan deze vegetarische stir-fry met soba noedels.

Nog een tip die we binnen kregen: roerbakken met Koreaanse gochujang chili pasta