Mizuna (raapsteel)

 

Brassica rapa var. niposinica

Groentes die hier op lijken

Paars en goud mosterdblad, ‘Red giant’, rucola, tatsoi

Ook wel genoemd:

raapsteel, mosterdblad

IMG_20200612_102819.jpg

Een snelle introductie

Mizuna groeit goed in de lente en herfst en kan rauw gegeten worden als de bladeren nog jong en zacht zijn. Mizuna is een soort raapsteel, smaakt mild en is een van de minst pittige Aziatische groenten die we telen. We maken meestal bosjes van de mizuna, maar je kunt het ook wel eens in een papieren zakje in het pakket vinden. Soms voegen we het toe aan een salademix. Wanneer mizuna begint door te schieten, verschijnen er mooie gele bloemen. Soms voegen we een laatste bos bloeiende mizuna toe aan de pakketten, omdat de bloemen eetbaar (en lekker) zijn. Controleer wel op taaie delen van de stengels en gooi deze weg.

Bewaren

Zoals met alle Aziatische groenten, raden we aan om mizuna in koud water te wassen (we wassen hem voor op de boerderij), daarna te drogen en in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren. Op deze manier is het bijna een week houdbaar.

Seizoen

Lente en herfst

Bereidingssuggesties

Wij gebruiken mizuna graag in Aziatische wokgerechten maar vinden het ook heerlijk in een Hollands stamppotje. De jongere blaadjes zijn te gebruiken in salades en hebben een aangename milde smaak. Als je een bosje bloeiende mizuna in je CSA-pakket vindt, controleer dan altijd de stelen en gooi de hardere delen weg.

Recepten

IMG_20200524_180050.jpg

Veganistische Saag paneer (onlangs kregen we nog een fijn recept voor saag paneer van een onze leden door).

Gebruik mizuna in plaats van spinazie in deze bonen soup.

Pasta met bonen en bladgroen (vervang de boerenkool met mizuna).

Geroerbakte Mizuna

Een tip van een van onze leden: maak deze bonen & feta salade met bladmosterd in plaats van zuring.

Nog een tip van een van onze leden: “Paars en goud bladmosterd en mizuna zijn beide heerlijk in dit gerecht dat we zelf hebben verzonnen. De pittige smaken van het groen gaan goed samen met (duurzame) gegrilde zalm. Meestal halen we een stukje zalm en grillen dat in de oven met wat knoflook en ui. De zalm leggen we dan op een bedje van mizuna en of bladmosterd die we aanmaken met een dressing van mosterd en appelciderazijn. Voor een veganistische versie gebruik ik dezelfde dressing en vervang ik de zalm voor plakjes artisjok, peer, avocado en zaden naar keuze…”