Meiraapjes

 

Brassica rapa var. rapa

Lijkt op:

Radijsjes, daikon, rammenas, koolraap

Een snelle introductie

Meiraapjes zijn ronde witte knollen met een roze of groene bovenkant. Ze kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. De raapjes groeien in het voorjaar (vandaar de naam meiraap) maar eigenlijk ook prima in de herfst. Het zijn snelle groeiers, die weinig eisen stellen aan de bodem. Onze leden moeten vaak wat wennen aan dit gewas dat, omdat het nou eenmaal zelden mislukt, vrij vaak in het pakket terecht komt. Daarom hebben we wat meer recepten toegevoegd om je op gang te helpen. De grootte van de raapjes hangt af van de hoeveelheid ruimte die ze krijgen: klein als ze dicht op elkaar staan en behoorlijk groot als ze verder uit elkaar staan. Wij houden het meest van raapjes als pickle of toegevoegd aan soepen. De bladeren zijn ook eetbaar en heerlijk om te gebruiken in roerbak recepten en pasta's.

Bewaren

Verwijder de blaadjes van de raapjes direct als je het groentepakket uitpakt. Als je ze eraan laat zitten drogen de knollen binnen een paar dagen uit en verschrompelen ze. De raapjes zelf kun je in de groentelade bewaren. De blaadjes bewaar je het best in een gesloten doos in de koelkast.

Seizoen

Lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Meiraapjes vind je meestal niet in de Nederlandse supermarkten, maar wel in Turkse of Marokkaanse winkels, vaak in allerlei verschillende vormen en groottes. De raapjes die bij ons groeien zijn vrij klein. Meestal laten we het loof eraan en maken we er bosjes van. Soms, als de blaadjes hun beste tijd gehad hebben, tref je alleen de raapjes aan. We roosteren ze graag in de oven en serveren ze met (Italiaanse) salsa verde of ansjovisboter, of voegen ze eenvoudigweg toe aan de miso soep of aan een hartige vegetarische tajine (zie recept).

Recipes

Thaise “papaya salade” zonder papaya maar op basis van meiraap…Vervang de vissaus voor kimchi(sap) (kimchi is pittige gefermenteerde kool) voor een vegetarische versie.


Soep: Ook al staat het niet in het originele recept, kun je heel goed daikon, rammenas of meiraap toevoegen aan deze soep, met kip of tofu en noedels. Of voeg de raapjes toe aan deze miso soep (die smaakt ook prima zonder de tonijnvlokken en kombu). Je kunt ook kiezen voor deze Chinese soep die op smaak wordt gemaakt met steranijs en Sichuan peper (dit recept bevat kip, maar met behulp van een goeie vegetarische bouillon kan je hier ook van genieten als vegetariër).


Gebruik door de midden gesneden meiraapjes in deze heerlijke vegetarische tajine.


-Fermenteer geraspte meiraapjes (je kunt gember en knoflook toevoegen als je meer de kimchi kant op wil) of maak deze snelle pickle met azijn die net zo lekker is. Wij maken deze pickles soms met extra chili en kardemon en dienen ze op met falafel.

Rooster ze met honing!

Ottolenghi’s recept voor pittige meiraapjes!

En dan nog dit geweldige recept van de oma van een van onze leden. Een traditionele kip met meiraap stoof zoals die aan de Mississippi rivier werd bereid.

Voor het meiraap blad

Een tip van een van onze leden is dit recept voor saag paneer dat je met allerlei soorten (en combi’s) van bladgroen kan maken. Een andere aanrader is dit simpele recept voor aardappel ‘fritters’ met bladgroen. Een fijn recept om restjes groen mee weg te werken.