Tuinbonen

 

Vicia faba

Lijkt op:

Erwten, kapucijners

IMG_20200618_131610.jpg

Een snelle introductie

Tuinbonen zijn een van de oudste gecultiveerde planten. Het is een veelgebruikt ingrediënt in veel keukens van over de hele wereld, waaronder Azië, het Midden-Oosten, Europa, Zuid-Amerika en Afrika. De peulen van deze boon zijn heldergroen en bevatten grote, platte, lichtgroene bonen. Je kunt de boon pellen door hem aan de boven- en onderkant te laten knappen en er met je vinger doorheen te gaan. In sommige keukens wordt de boon vervolgens een tweede keer geschild door de dikke buitenlaag te verwijderen om de zachte binnenkern te onthullen. Tuinbonen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Als ze vers zijn worden ze vaak gekookt maar soms ook rauw gegeten. Tuinbonen hebben een frisse lentesmaak, met wat grassige en plantaardige tonen.

Bewaren

Tuinbonen blijven een paar dagen goed als je ze in een papieren zak in de koelkast bewaart.

Seizoen

Late lente

Bereidingssuggesties

Als de tuinbonen worden geoogst al ze nog heel jong zijn kun je ze soms in hun geheel eten (schil en al). Je kunt dit eenvoudig testen door een hapje van de hele tuinboon te nemen. Is het taai of vezelig? Dan moet de tuinboon gedopt worden. Smaakt het fris en lekker mals? Dan kan de hele boon gegeten worden.

Veel recepten voor tuinbonen zeggen dat je de bonen ‘dubbel gedopt’ moet bereiden. Dat betekent dat je de individuele bonen uit hun bleke buitenste 'schil' haalt. De makkelijkste manier om dit te doen is door de bonen een paar minuten te koken, waarna de binnenste bonen uit hun jasje kunnen worden geduwd. Dit zorgt ervoor dat de bonen delicater smaken, maar het is ook veel werk en wij zijn vaak te lui om het te doen (ze smaken nog steeds erg lekker zonder ze dubbel te schillen). Kleinere tuinbonen kunnen prima rauw gegeten worden. Een eenvoudige Italiaanse combinatie is rauwe tuinbonen met kleine stukjes verse pecorino-kaas: mengen met wat olijfolie en zout en je eenvoudige lentesalade is klaar!

De toppen van de tuinboon plant zijn ook eetbaar, die kom je waarschijnlijk ook nog wel eens tegen in het groentepakket. Zie de aparte pagina voor ‘tuinboon toppen’ voor receptinspiratie en foto’s!

Recepten

IMG_20200520_154530.jpg

Zin in een tuinbonen avontuur? Dan kun je eens proberen om ook de schil van de boon te gebruiken (alleen een aanrader met de aller eerste tuinbonen die een malse schil hebben). Hier een simpel recept voor gefrituurde peulen en hier een recept voor gegrilde tuinboon peulen, of ga voor dit recept voor gestoofde peulen.

Hier nog een simpele en heerlijke pasta met amandelen en tuinboon pesto.